Danskerne har milliarder stående i banken, som kun taber værdi

De danske forbrugere har flere penge stående på deres private bankbøger end aldrig før. I 2016 stod der således 546 milliarder kroner på danskernes almindelige indlånskontoer, det er 40 milliarder kroner mere end i 2015.

Formue ædes op af inflationen

Men pengene står passivt i banken, og det gavner ifølge økonomer hverken den enkelte forbruger eller samfundsøkonomien. Jens Nyholm fra Spar Nord understreger, at det selvfølgelig er klogt at have en økonomisk buffer til en uforudset dyr regning. Problemet er imidlertid, at forbrugernes private opsparinger taber værdi på grund af nulrenter og inflation.


Har du den rigtige bank til dine ønsker og behov?

Få 3 skræddersyet tilbud, og vælg det bedste.


Har man således 205.700 kroner stående på en indlånskonto, som er den gennemsnitlige opsparing for en husstand, er renten så lav, at formuen ædes af inflationen.

Ifølge beregninger lavet af Spar Nord har en gennemsnitsfamilie tabt 500 kroner det seneste år på den måde.

500 kroner om året lyder måske ikke af meget, men hvis inflationen som forventet går fra 0,3 til måske 1,5 procent i år, så stiger beløbet fra 500 kroner til 1.200 kroner årligt.

Økonomer anbefaler derfor at investere pengene og foreslår blandt andet boligrenovering, omlægning af lån og fornuftige investeringer i værdipapirer.

Kilde: Tv2.dk